Hvad de andre tænker

IMAG3188 - KopiHvad tænker mon de andre om mig? Hvordan opfattede de lige det, jeg sagde dér? Kunne de opfatte det forkert? Tror de, jeg bare fører mig frem?

Hvem kender ikke til alle de tanker, som kredser om, hvordan andre ser på mig? Før et selskab, under en hyggelig middag, efter en kursusdag eller forældrekaffe. Selv når vi er hjemme, er vi ude i offentligheden på facebook, twitter, instagram, pinterest. Og meget tid kan gå med at spekulere over, hvad alle de andre tænker om det, jeg gør, poster, liker eller pinner.

Kære kvinde, du er i hvert fald ikke alene. Vi er mange, der bruger utrolig meget hjernekapacitet på dette emne! Hvis en mand læser med, er du også velkommen i klubben! Men der er nok desværre en overvægt af kvinder, der kredser om disse tanker mange gange hver dag.

Jeg kender det i høj grad fra mig selv. Men jeg er også begyndt at tænke noget nyt, noget modsat, som kommenterer på alle de tanker, om hvad andre tænker. Den nye tanke, som vel nærmest er blevet lidt af et mantra for mig, er: hvis de andre tænker som mig, har de slet ikke plads til at bedømme mig. 90 % af deres tanker handler garanteret om, hvad jeg tænker om dem, mens jeg sidder her og tænker, hvad de tænker om mig.

Det kunne sikkert være sjovt at have Mel Gibsons evner i What Women Want – bare for en dag. Vi er nok sjove at høre på, når hele hønsegården går rundt om hinanden og indvendigt klukker: “Hvad tænker de mon om mig? Hvad tænker de mon?” Det er selvfølgelig ikke for at latterliggøre den tendens, vi har. Men jeg tror, det er vigtigt, at vi forholder os kritisk til den. For hvad hvis vi kunne bruge vores tanker på noget andet? Noget mere konstruktivt? Det er lige før, jeg tror, at verden så ville ligge åben for vores fødder, kære medkvinder (og den enkelte medmand, der måske læser med).

IMAG2711_1 (1)

Psykolog Aida Hougaard Andersen skriver i en artikel i det nye nummer af Agape som handler om selvværd, at ifølge den psykologiske forskning er det en bagside af, at kvindens hjerne i højere grad er designet til empati. Empatien er jo utrolig vigtig som mor og/eller omsorgsperson, men der er altså også en risiko for, at omsorgen for andre kan overskygge omsorgen for os selv og være med til at underminere vores selvværd. Aida Hougaard Andersen skriver blandt andet: “Hvis man er optaget af andre mennesker og af at forstå socialt samspil, betyder det også, at man er mere følsom over for andre menneskers udtalelser, og det ser ud til, at kvinder har lettere ved at tolke evt. negative input som noget, der handler om dem selv.”

Uh, jeg føler, at hun rammer min akilleshæl her! Det har jeg bare prøvet mange gange. Et øjenbryn bliver løftet, en halv bemærkning hænger i luften, og straks er det mig, det hele handler om – og sjældent på den positive måde.

Derfor vil jeg stædigt arbejde på at bruge mine tanker anderledes fra nu af. Hvis hele mit liv handler om, hvad andre tænker, hvor meget lever jeg så selv?

Jeg ønsker virkelig inderligt at være ligeglad, at bide livet i låret og leve præcis som jeg selv og mine nærmeste ønsker det. Det håber jeg, at jeg tør. Og måske tør du også?

Hvis I nogensinde skulle blive i tvivl om, hvad jeg tænker om jer, så tænk, at jeg tænker noget godt og konstruktivt. Hvis ikke, er det jo bare mig, der er en idiot 😉

God weekend til jer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *