Stína Storedyne

 

kaffe og sol

Mens forårssolen får blomster og blade til at pible frem, har jeg fået fingrene i en splinterny børnebog af den islandsk-amerikanske forfatter Lani Yamamoto.

Stína Storedyne handler om pigen Stína, som altid fryser. Hun undgår helst alt koldt som is og kølige briser, og om vinteren undgår hun helt at gå udenfor.

Stina1

Inde i sit vinterhi finder hun på alle mulige anordninger i bedste Storm P stil for at holde varmen og undgå at røre ved kolde ting som køleskabet og gulvet.stina2

Men hendes eneste selskab er månen, og snart minder hendes elskede gåsedunsdyne mere og mere om et fængsel.

Da to børn bogstaveligt talt blæses ind ad hendes dør, sker der noget uventet for Stína. Varmen fra det nye venskab tvinger hende til at bevæge sig udenfor i sneen. Og hun opdager, at kulde og varme også kan komme fra hjertet.

Erandtis

Jeg er ret vild med både fortællingen og illustrationerne, der er lige så kantede og retro som det strikketøj, Stína omgiver sig med. Genbrug af 60’erne og 70’ernes børnebogsæstetik bliver med jævne mellemrum brugt med forskelligt held (måske fordi deres nostalgiske udtryk minder os om vores egen barndom). Her er det udført i en vellykket blanding af klassisk billedbogskulturarv og ny kreativ illustratorstil.forårssolTekstens enkelthed og stregen i illustrationerne får mig til at tænke på Shel Silverstein og klassikeren Drengen og træet fra 1963 (Den må I heller ikke snyde jer selv for. Genudgivet i 2003 på forlaget alma), som med enkle streger og ord formår at formidle en varme og en dybde, der går lige til hjertet.

Stína Storedyne har i hjemlandet Island modtaget både Fjörnverdlaunin prisen for bedste børnebog og Dimmalimm prisen for illustrationerne og er nu blevet nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris.

Gå ikke glip af denne perle af en børnebog, men nyd den i forårssolen med kaffen og tæppet, så du ikke fryser sammen med Stína. Eller brug den til godnatlæsning, som vi allerede har gjort flere gange her i huset.

Stína Storedyne udkommer d.4. marts på forlaget TURBINE.

Stina3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *