Hverdagsboller

boller7Er der noget, der gør mig glad, er det duften af nybagte boller på fad, som Aske synger i Bamses billedbog.

boller6

Der er efterhånden mange, der har spurgt til opskriften på disse hverdagsboller, jeg laver et par gange om ugen. Det er altid godt at have boller i huset, til når vi kommer hjem, til sultne legekammerater, til formiddagskaffen eller aftenkaffen, eller i det hele taget alle slags kaffepauser.

boller3

Grundopskriften har jeg hentet i AMOs fødselsdagsbog, men som med alle andre opskrifter kan jeg ikke lade være med at justere lidt, så de bliver lige, som jeg vil have dem.

Oprindeligt er det koldhævede boller, der skal stå natten over. Men jeg har aldrig kræfter til at lave bolledej, når jeg er på vej i seng. Så i stedet sætter jeg dejen lidt lunt, og så er den klar på et par timer.

boller5

Der skal det her i:

20-25 g gær (så er det til to omgange boller i en pakke gær)

7 dl vand

½ spsk. salt

1 spsk. honning

3 spsk. olie

150 g havregryn

625 g hvedemel, grahamsmel og speltmel eller andet slags mel.

 

Jeg opløser gæret i vandet (hvis man ikke har så meget tid til hævningen, skal der bare mere gær i), hælder salt, honning (gerne flydende så det hurtigt bliver opløst) og olie i. det er lige meget, hvilken olie man bruger. Jeg foretrækker vindruekerneolie, men solsikkeolie og alle mulige andre olier fungerer lige så godt. Når det er opløst i vandet, kommer jeg 150 g havregryn i og så en blanding af forskellige slags mel, til jeg rammer ca. 625 g.Blandingsforholdet mellem de forskellige slags mel, afgør hvor grov eller lys bollen bliver. Jeg kan godt lide dem til den lidt grove side, for vi spiser jo mange af dem ;-). Men på grund af olien er de stadig bløde, selvom de ser grove ud.

boller2

Efter et par timers hævning (til dejen har nået kanten af en almindelig Margrethe-skål) sættes de på to bageplader med to spiseskeer. Der bliver ca. 24 boller. Pensl med mælk og bag dem på 195 grader i varmluftsovn (alm. ovn 205 grader) i 18 minutter. Så plejer de at blive perfekte.

boller4

Den bedste anbefaling af mine boller, kom naboens datter med, da hun udbrød: ”Jeg elsker bare de her boller. Først troede jeg, at de var hårde, fordi de ser grove ud, men de er bare rigtig gode!” Tak for det, søde ven! Kom endelig forbi og spis nogle flere (det gør hun uden tvivl).

Velbekomme!

Boller1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *