Slow Living

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI kender det helt sikkert. Man har sommerferie, og en uge føles som et år. Så kommer man tilbage på arbejdet, og så går en måned som en dag.

Jeg har altid haft en instinktiv interesse i at trække tiden ud. Ikke så den blev kedelig, men så jeg kunne nå at nyde så mange afkroge af min tilværelse som muligt og få sjælen med.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Engang blev jeg spurgt, om jeg havde slået rødder. Jeg stod midt i en have med bare tæer i græsset, og udefra så det nok ud som om, jeg var gået helt i stå. Ja måtte jeg svare. Jeg har godt af at slå rødder ofte, både når det går godt og mindre godt i mit liv. Mine tanker skal nå at få så meget som muligt på plads, før jeg kan gå videre.

slowliving9

Jeg vil øve mig i at dyrke Slow living. Ingen smukke blomster kan vokse op og blomstre på en dag, og graver du jævnligt ned for at se efter, om frøet har slået rødder, får du aldrig mere end et frø ud af det.

Det kan synes helt umuligt at finde det langsomme liv med småbørn i huset. Der er kaos, rod og planlægning alle vegne. Men det handler faktisk ikke om at have styr på det hele. Det handler om at finde små guldstykker i knæhøjt mudder. Og min erfaring siger mig, at hvis jeg har for travlt, finder jeg aldrig det guld, der ligger lige for næsen af mig.

slowliving6

Planlægning er faktisk en stor del af løsningen for mig. Hvis jeg har planlagt, at jeg skal støvsuge i overmorgen, ser jeg ikke sandet og støvet som en trussel i dag. Jeg skal nok komme til det. Hver en ting til sin tid. Det handler om at justere forventninger og at slutte fred med, at der nok altid vil være kaos og rod, men for mig er et fedtet smækkys på kinden meget mere værd end hundrede spejlblanke, polerede gulve.

slowliving8

Nogle gange skal man tvinge sig selv til at komme langsomt frem. Jeg kender en sej husmor, der bor ude i skoven med sin familie. Hun er ved at investere i en eldrevet ladcykel for at kunne cykle 10 km begge veje og hente sin datter i indskolingen. Hun siger, at hun tænker godt, når hun cykler. Jeg må til at finde min søsters aflagte cykel frem. Jeg elskede også at cykle engang. Det er godt for miljøet, motionen og ikke mindst får man lys og luft til tankerne.

slowliving5

Hvad så med at tjene penge? Kan man bevæge sig langsomt og samtidig tjene penge. Det vil jeg mene, og det håber jeg. Det går bare ikke så hurtigt med at komme i gang. Men hemmeligheden er også, at hvis du har tid, har du ikke brug for så mange penge. Bare det at lægge en madplan og købe ind for en uge ad gangen, kan man spare en del på. Ikke så mange impulskøb og fristelser. Grønt og fisk kommer også nemmere ned i kurven, hvis jeg har planlagt, hvornår og hvordan vi skal have det at spise – det skal helst kamufleres for børnene, hvor mange grøntsager de faktisk får indenbords.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kunne lynhurtigt få alt for travlt igen. Så jeg har sat en stopklods på mine mange ideer. For det med Slow living er også en god idé, og den skal prøves nu, mens de børn, som jeg havde glædet mig sådan til at få, har en alder, hvor det, de allermest har brug for, er mit nærvær og mine knus og smil. Dem har jeg svært ved at give, når jeg har travlt. Så bliver det ofte ren overlevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er det forkælet at kræve et træk i nødbremsen i mit eget liv? Jeg synes det ikke. Jeg vil hellere være et nogenlunde afbalanceret menneske og en som regel glad mor end en god forbruger, der får hamsterhjulene til at køre rundt i Danmark. Jeg vil hellere få folk til at overveje deres lykke og prioriteringer end at give dem mulighed for et samtalekøkken, hvor der aldrig bliver talt eller lavet mad, så melet står op ad væggene og små fedtede fingre dækker alle flader. Hvor der grises, leves der.

slowliving7

Forskning og innovation opstår i hjerner, der kan bruge tilpas lang tid på at koncentrere sig om et emne. Det siges, at Thomas Edison brugte omkring 1000 forsøg på at opfinde glødepæren. Tænk hvor vi ville være i dag, hvis han havde givet op ved forsøg nr. 956. Den slags langsomme tænkning og ihærdige gåpåmod har skabt vores verden. Men jeg oplever nogle gange, at jeg ikke har tålmodighed til, at August skal undersøge hver eneste sten på vej hjem fra vuggestuen. Det er jo mig og ikke ham, der må træne noget der. Måske tager turen en halv time i stedet for 10 minutter, men hvad så? Hvorfor skaber vi et liv, hvor vi hele tiden skal videre, i stedet for at blive i det, vi har mulighed for at nyde og undersøge lige nu? Hvad lærer vi vores børn om nærvær og evnen, vi har som mennesker, til at bruge vores hjerner til de mest utrolige ting? Forfatteren John Taylor Gatto har skrevet, at hvis børn får lov til at udfolde sig mere frit og kreativt i uddannelsessystemet, vil vi opdage, at genialitet er lige så almindeligt som snavs. Her tænker jeg, at fordybelse og det at komme i flow er en vigtig faktor.

Hvis man gør tingene lidt langsommere, bliver de i øvrigt sjovere. Hvis man ikke har travlt, kan selv det at tømme opvaskemaskinen og rydde op i legetøjet være hyggeligt med lidt musik og danse moves til. Støvsugning bliver dog aldrig nogensinde sjovt lige meget hvor langsomt, jeg gør det. Men det står på min liste, så jeg skal nok komme til det i morgen.

slowliving10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *