To gode billedbøger med dybde og interessante snakkeemner

to gode4

Efter en dejlig lang sommer, hvor jeg har givet mand og børn (og vores lille nye hundehvalp, Svend) al min tid og opmærksomhed, er jeg nu tilbage ved skrivebordet. Det er nu også rart at vende tilbage til hverdagsrytmen. I hvert fald når jeg endelig har fundet en rytme, jeg kan danse godt og afslappet til.

I dag har jeg i øvrigt oprettet min egen virksomhed, som hedder Kulturagenten – vildt spændende! Det vil I høre mere om i næste uge.

to gode6

Hen over sommeren er der som altid blevet udgivet mange spændende bøger. Jeg vil fremtrække to her, som har lidt ekstra at byde på til eftertænksomme børn og deres voksne. Derudover er illustrationerne i begge bøger en nydelse i sig selv.

to gode2

Da natten blev væk er skrevet og illustreret af Ane Bjørn. Den handler om drengen Theodor, hvis far er astronom og elsker at vise ham universet gennem sin kikkert. Men en dag bliver natten væk, og Theodor går ud for at lede efter den. På sin vej får han efterhånden følgeskab af tre andre, der savner natten: en stjerne, en ulv og et uhyre. Sammen finder de frem til en lille mand, som støvsuger alt mørke og skygge op, fordi han er mørkeræd og ikke kan se alt det smukke og fantastiske, som natten bringer med sig. Det må Theodor lære ham.

Tolkningen ligger ret meget til højrebenet, men det er en utrolig god pointe, at alle de ting, som den lille mand er bange for, slet ikke er så farlige, når man ser rigtigt på dem. Det kan man efterfølgende have en god snak med barnet om.

Illustrationerne er holdt i afdæmpede akvarelfarver, og det giver historien et meget poetisk udtryk.

Jeg skulle lige vænne mig til springene frem og tilbage mellem de faktiske videnskabelige elementer fra astronomien og de fantastiske elementer fra eventyrets verden. Måske fordi min egen far også er astronom, og jeg selv er eventyrfan, og det er to vidt forskellige logikker, der gør sig gældende i de to verdener. Men godtager man først dette miks, er historien god og spændende. Min 6-årige Anna blev i hvert fald fanget.

to gode1

Pigen med den sorte kuffert er skrevet af Christine Lund Jakobsen, og er den anden gode bog fra hendes hånd (den første hed: Hvis jeg flytter i en flaske). Den handler om en pige, der mister sin far og mor, og med en sort kuffert i hånden begiver sig ud for at finde et nyt hjem hos en af sine tre tanter. Den første tantes liv er alt for tomt, kun fyldt af urealistiske forventninger, den anden tantes liv er helt overfyldt af materiel overflod. Men den tredje tante (som i alle gode eventyr er tredje gang også her lykkens gang) samler på interessante minder, og hun er lige det, der skal til, for at der tændes et håb for pigen. Pigen bliver i øvrigt først navngivet helt til sidst, hvilket er en fantastisk og meget symbolladet detajle. Christine Lund jakobsen formår den ædle kunst at skære ind til benet tekstmæssigt, så der står enkelte velformulerede linjer på siden og en helt masse mellem dem. Samtidig er det skrevet i et sprog, så de fleste børn kan følge med uden meningsforstyrrende fremmedord. Selvom emnet er tungt, er bogen en perle, og kan bruges til mange snakke om tab og meningen i livet, som de tre tanter viser forskellige bud på.

Illustrationerne er udført mesterligt af Lasse Bekker Weinreich med hans særlige streg, der gør billedsiden til en ligeså stor fryd at møde som teksten.

Jeg er vild med den!

God læselyst! Tag nogle bøger med ud i solen på et tæppe. Heldigvis har august gemt en rest sommer til os, de solsmægtende, der ikke har været sydpå i år men i stedet i telt i meget blandet vejr (det har jo også sin charme).

to gode3

Min søster har netop i dag vendt næsen mod Brasilien og Rio de Janeiro, som skal være hendes hjem de næste 6 måneder, hvor hun skal være i praktik derovre. Vi lader billedet her stå som farvel og håber, at tiden herhjemme går hurtigt, og at Skype-forbindelsen er helt i top hver eneste torsdag, indtil hun er her igen.

to gode5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *