10 sjove sommeraktiviteter med børn

sommeraktiv2Før sommerferien havde jeg overvejet at melde mine børn til et af kommunens tilbud i det, der hedder ”Aktiv ferie”. Men jeg er ikke så god til at huske sådan noget med tilmeldinger i god tid. Så i stedet besluttede jeg mig for at lave vores egen Sommerkulturskole for Anna og Noah, mens August fik endnu en lille uge i vuggestuen. Det var nogle rigtigt sjove dage og en god måde at være sammen på ved i fællesskab at udforske forskellige ting og være kreative sammen. Her er 10 af de aktiviteter, vi lavede. Kopier bare.

sommeraktiv12

Vi startede et par uger inden med at lave en liste over ting, der kunne være sjove at lave sammen – en god blanding af kreative aktiviteter og ture til kultur og natur. Så valgte vi de bedste ting ud og lavede et skoleskema. På den måde kunne vi i de sidste uger op til ferien gå og glæde os til de ting, vi skulle lave sammen i den første ferieuge. Udsmykningen af skoleskemaet blev en helt aktivitet i sig selv. Der blev doodlet hele vejen rundt.

sommeraktiv13

  1. Sculptures by the sea:

Udstillingen Sculptures by the sea er efterhånden en fast tilbagevendende begivenhed i Århus. Det fantastiske ved den er, at den tiltaler alle aldersgrupper, og så er det udenfor. Så man kan få sig en god snak om kunsten i naturen, og hvad skulpturerne gør ved de steder, de er placerede. Derudover er det bare super hyggeligt at gå en aftentur med indlagte kunstpauser og føle, at man er en del af en folkevandring. Der er ofte virkeligt mange aftenstursspasserende mennesker på ruten. Mange steder rundt omkring i landet kan man også besøge skulpturer i natur fx Tørskind grusgrav ved Vejle eller skulpturparken i Herning eller Silkeborg. Hvis man tager en madkurv med, kan man få en helt dagstur ud af det.

sommeraktiv14

  1. Natur-tur:

En tur ud i naturen er altid godt. Selvom det ind i mellem kan være svært at få slæbt ungerne ud ad døren, har jeg sjældent hørt beklagelser, når vi så endelig er ude under åben himmel. Men det kan være godt at have en mission med turen. Geo-catching er en populær aktivitet. Men jeg havde valgt at introducere mine unger for noget så gammeldags som et herbarium. Det er dog på ingen måde kedeligt, hvis man er lidt af en samler. Og hvilket barn er ikke det?

sommeraktiv11

  1. Herbarium:

Jeg havde indkøbt et hæfte til dem hver, og så tog vi på jagt efter forskellige planter. Det gik op for dem, at selv på et meget lille stykke af den lokale eng var der mange forskellige arter græsser og blomster. Da vi kom forbi SFO’en, havde vi hurtigt en stor flok følgere, som hjalp os med at finde alle mulige forskellige blomster, blade og græsser. Selv brændenælder og tidsler blev indsamlet – med forsigtighed. Derefter pressede vi hele herligheden i nogle aviser under huggeblokken i et par dage. Og så havde vi de fineste pressede planter til at sætte i vores herbarium. Hvis man er mere ambitiøs, kan man ved siden af blomsten notere tid, fundsted og planteart. Det er nok næste skridt til næste år. Det er noget af det sjove, når jeg ser på min mormors og oldefars herbarium fra 1938. Der er endda stadig farver på de gamle blomster, der har overlevet i flere generationer.

sommeraktiv15

  1. Hyldeblomstsaft:

På vores natur-tur havde vi også en anden mission. Vi stoppede ved tre hyldeblomstbuske og fik skærme nok med os til, at jeg senere kunne brygge 4 flasker hyldeblomstsaft. Endnu en hyggelig sommeraktivitet, der ovenikøbet smager fantastisk. Måske endda endnu bedre, når man selv har været med til at plukke blomsterskærmene.

sommeraktiv9

  1. Odense:

Så var vi en heldagstur til Odense. Der er nok at se på til mange dage. Vi besøgte Tiger-butikken (et must for mine børn, når der skal hygges på en bytur), en hyggelig børnetøjs-legetøjsbutik, et ishus, en legeplads og selvfølgelig H. C. Andersens hus. Overalt i byen var der skulpturer fra eventyrene, som vi prøvede at spotte og finde ud af, hvad det var for et eventyr, de hørte til. Vi blev enige om, at vi ikke var færdige med Odense. Vi vender tilbage en anden gang. Det er bedst, hvis man kun har få programpunkter, når man går på opdagelse i en by sammen, og masser af tid. Børnene får ofte øje på overraskende ting, som vi voksne aldrig ville have set. Og de ELSKER, når vi har tid til at følge deres udforskning uden alt for mange programpunkter.

sommeraktiv10

 

sommeraktiv1

  1. Selvtørrende ler:

Der er noget rigtig hyggeligt og for mig lidt nostalgisk i at sidde sammen med en klump ler, som vokser til eventyrfigurer og perler. Selvtørrende ler er nemt, fordi det ikke behøver at blive brændt for at blive pænt. Og når det er tørt, kan man male det i alle regnbuens farver.

sommeraktiv3

  1. Til stranden med undervandskikkerter:

Nu var den dag, vi valgte til at tage til stranden en rigtig dejlig stranddag, så vi tog nabodrengen og August med og fik os en tur i bølgerne og en is. Men vi havde også forberedt lidt udforskning, da vi havde lavet undervandskikkerter af toiletrullerør, husholdningsfilm og elastikker. Hvis det havde været dårligere vejr, ville vi have fundet sten til at male på eller lavet krabbevæddeløb. Men man kan ikke ignorere en rigtig god badedag. Dem har der ikke været så mange af denne sommer.

sommeraktiv8

  1. Male på T-shirts:

At lave sin egen T-shirt er altid sjovt. Vi lavede godt nok vores senere på ferie hos farmor og farfar på Sjælland, fordi mor her havde været lidt ambitiøs i forhold til, hvor meget vi kunne nå på en uge (surprise!!). T-shirtsne blev lavet i forbindelse med et nyt band, The Beats, der opstod sammen med fætter Magnus. Så nu er det band-T-shirts. Og de blev super fine!

Sommeraktiv5

  1. Vingsted jernalderlandsby og Jelling:

Moster Line kom forbi og ville gerne med på en tur tilbage i tiden i vores ”Tidsmaskine”. Først besøgte vi Vingsted jernalderlandsby, hvor der ikke var andre end høns og geder til at bevidne vores besøg. Men det gjorde illusionen mere virkelig, og man kunne sagtens forestille sig et par jernalderfolk komme ud af skoven hvert øjeblik. Derefter tog vi til Kongernes Jelling, der har formået at lavet en helt fantastisk og levendegørende formidling af de gamle historier om Gorm Den Gamle, Harald Blåtand og den store Jellingsten. Mange steder i landet kan man besøge historiske værksteder, landsbyer eller museer. Og det gør Danmarks historie meget mere spændende, når man ”stiger ind i en tidsmaskine”, som man føler, man gør mange af disse steder. Jeg har altid været vild med den type formidling. Det er dejligt at se, at mine børn heller ikke kan få nok.

sommeraktiv7

  1. Pomponer:

Den sidste aktivitet var der heller ikke rigtig tid til, så den lavede jeg mest selv. Men det er nu rigtig hyggeligt at lave pomponer. De kan laves i alle regnbuens farver ved at vikle garn omkring nogle runde stykker pap. Måske kan I huske, hvordan man gør? Ellers er der en fin beskrivelse på denne side: http://badut.typepad.com/badut/s%C3%A5dan-laver-du-en-pompon-af-garn.html. Pomponer kan sættes alle steder fx i haven, og det ser utroligt festligt ud.

Det var mit bud på en sommerkulturskole. Men der er et hav af muligheder! Børnene har også tit nogle ideer, til hvad man skal lave sammen. Så er det bare med at tage tiden til det. Det er gyldne øjeblikke, der opstår, når vi har tid til at gå på udforskning sammen. Og vores børn lærer utrolig meget alene af vores åbenhed over for ny viden, og man behøver kun at tage ud i baghaven, før en ny verden åbner sig, hvis man kigger nøje efter. Det eneste man har brug for er åbenhed, fantasi og google eller et flora og fauna leksikon.

sommeraktiv4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *