Julen nærmer sig – hold tungen lige i munden!

jul9Nu banker den første december på døren. Den må meget gerne komme ind. Vi har ventet på den. Men sammen med alt det søde og det dejlige kommer også en øvelse for forældre. I hvert fald hvis man er den type, jeg efter 34 år med mig selv har erkendt, jeg er. Det er den type, som skal øve sig i at holde hovedet en lille smule koldt og tungen lige i munden.

jul3

For jeg vil gerne så mange ting, og næsten hvert år støder nye, hyggelige traditioner til. Lad mig liste nogle få af dem: Juletræshygge i landsbyen og børnehaven, juletur til Den gamle by med mine forældre, juletræsfældning og hjemmelavede æbleskiver med gode venner, julefrokoster (dem er der så ikke så mange af, nu jeg er blevet selvstændig), juleafslutninger en masse, juledekorationer, julepyntning, julebagedage, pakkekalendere, indkøb af julekalendere, gaver, mad, pynt og tilbehør, juleaktiviteter med ungerne, julelæsning, tv-julekalenderkikkeri, juleferiepakning, diy, smukke kirkekoncerter, juleshopping, jul i Tivoli… Og der er meget meget mere.

jul5

Alt dette skal gerne nås INDEN juleferien og selve julen. Så denne nissemor er allerede rød i kinderne. For kan det virkelig blive jul uden alle disse traditioner?

Ja sjovt nok. Det kan det godt!

jul6

Jeg har nemlig også en anden side, der skal have plads. Det er siden, der elsker fordybelse og fred. Og skal jeg virkelig mærke julen helt ind i hjertet, skal der også være plads til det i al den trængsel og alarm, julen bringer med sig.

jul2

Det slog mig den anden dag, at jeg synes, Silent night, Holy night er en helt anden sang end Glade jul, Dejlige jul, fordi teksten har et andet fokus end den danske udgave. Forstå mig ret. Jeg elsker den glade, dejlige, festlige, højrøstede og barnlige jul, men når Mor Mia har lagt de overtrætte julebørn med sukkerstads på begge kinder i seng, har mennesket Mia brug for, at julefreden sænker sig. Hun har brug for at sidde i stearinlysenes skær (gerne med et glas portvin i den ene hånd og sin mand i den anden) og lade dybden og budskabet i julen slå rod helt ind i hjertet.

jul7

Vi får det fortalt igen og igen. Men husker vi i praksis, at det væsentlige ved julen ikke er gaver, glimmer og glitterstads, som nok kan tænde julelys i øjnene, men hvis flamme er kort og hurtigt brænder ud?

jul4

Det er en hård prioritering, for der er altid tusind hyggelige forberedelser, man kan tage sig af. Men i år vil jeg flette ægte julehjerter, som de synger i årets julesang. Jeg håber, du får mulighed for at gøre det samme.

jul1

Og spørg mig så lige i januar, hvordan det gik med det projekt.

jul8

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *