Ingen skal stjæle fra børnenes fantasi

Sådan synger Sebastian i Hodja fra Pjort. Og det er lige præcis det, jeg kæmper for. Fantasien er en skat, ikke noget pjat. Ole Lund Kirkegaard sagde engang: ” Fantasien er en lige så vigtig faktor i vor tilværelse som de ydre realistiske omgivelser. For at kunne foretage et nyt skift, skal man have fantasi nok til at forestille sig, at man kan gøre det. På den måde bliver fantasien en form for mod eller en evne til at bruge sig selv og sin tilværelse – den sætter blomsterne i gang med at gro.”

Jeg har den sidste måned fløjet rundt som ønskefe i anledningen af Kulturhovedstad Aarhus 2017. Vi har talt meget om feer, når jeg kom ud i børnehaver og på biblioteker. Var jeg en rigtig fe? Kunne jeg flyve med mine stofvinger? Nogle gange fortalte jeg dem, at de rigtige ønskefeer havde sendt mig, men de var for små til at kunne vise børnene den dans, de skulle lære. Andre gange lod jeg det være uvist, om jeg var en rigtig fe eller ej.

Når mine egne børn spørger til julemanden og andre fortryllende skabninger, så svarer jeg hellere: “Hvem ved?” end affærdiger dem og deres spørgsmål. Er det at bilde børnene noget ind? Det vil nogle måske sige. Men jeg ser sådan på det, at fantasien skal have lidt plads i hverdagen. Vi må ikke dræbe magien og den kildrende uvished.

Vi skal selvfølgelig ikke pakke svære emner ind i løgnehistorier eller bruge det som skræmmekampagne i opdragelsen af vores børn. Men vi voksne ved da heller ikke alt. Vi tror måske, vi ved alt. Men vi har tusindvis af forskellige verdensbilleder. Hvem ved, om det er rigtigt, det vi tror, vi ved? Måske skal vi i stedet åbne for fantasi og magi. Børn er jo ret kloge. De skal tids nok finde ud af, hvad der er hvad. Men fantasiens mod og evne til at forestille sig nye virkeligheder, må vi ikke tage fra dem. Derfor er kunst, kreativitet og fantasi så vigtig en del af et børneliv, at det burde stå langt højere oppe på listen over, hvad de bare skal møde i deres hverdag.

Og når du møder et fantasifuldt barn, så leg med. Det er ikke løgn, det barnet fortæller. Det er fantasi. Og sammen kan I begive jer ind i nye fantastiske landskaber og klare hverdagen, som en ridder bekæmper drager, eller som en elver går på jagt efter magiske urter. Fantasien skaber solglimt på triste gråvejrsdage. Tag nogle børn i hånden og gå ud og fang et par stråler. De kan vise dig, hvor glimtene er gemt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *