Gode og fantasifulde godnathistorier

IMAG2939

Der er en million gode børnebøger, men hvad skal man vælge, når der skal læses godnathistorier? Det kan godt være lidt af en jungle. Og selvom jeg har svært ved at vælge mellem mine mange favoritter, er der alligevel nogle, der i særlig grad åbner for fantasien og den gode samtale med barnet. Her er et lille udpluk.
IMAG2690Bibliotekaren i mig er ikke altid begejstret for farvesorterede bøger, men for førskolebørn kan det være nemmere at finde en farve, når de ikke kan læse titlen. Så af pædagogiske grunde har jeg sat bøgerne op efter farve på Annas værelse. Men det ser faktisk også meget festligt ud.

IMAG3017

Denne bog af Aaron Becker købte jeg på den store børnebogskonference i Bologna sidste år. Jeg er ikke sikker på, at den er oversat, men det er sådan set også lige meget, for det eneste ord, der står i den, står på forsiden: Journey. De fantastiske akvarelbilleder fortæller historien om en lille pige, der ikke har nogen at lege med, og derfor bruger hun sin fantasi og et rødt stykke farvekridt til at komme på en fantasifuld rejse. Der er action, skønhed og masser af detaljer. Det er en absolut yndlingsbog hos Anna, og Noah kan også rigtig godt lide den. Bogen kan købes på Amazon.com.
IMAG3019Vi har også vores egen fabulerende børnebogsforfatter og illustrator her i landet, nemlig Bente Olesen Nyström. Hendes nyeste udgivelse En tur med hunden er også en af de bøger, vi ofte læser på sengekanten herhjemme. Der er kun nogle få sætninger på hver side, hvor fantastiske illustrationer udfolder sig. Man følger en lille, hvid hund, der med sin meget lange snor kommer gennem forskellige, fantasifulde verdener. Her er der heldigvis ikke plads til voksenlogik, men tusind gode fortællinger kan fortælles af både børn og voksne ud fra illustrationerne.

Sidste yndlingsbog, der kommer med i denne omgang, er næsten blevet en klassiker her i huset. Det er Kejseren af Absurdia af Chris Riddell. Den surrealistiske fortælling er både sjov og fantasifuld og giver en masse at snakke om. Illustrationerne er også helt fantastiske. Det er nok ikke nogen overraskelse for nogen, at jeg går en del op i, at billedbøgerne både er velskrevne og flotte. Men det er først og fremmest illustrationerne, der drager mig.

IMAG3016

Når der skal læses godnathistorier, og man virkelig ønsker at få en god oplevelse sammen med sit barn, samt få afsluttet dagen på den bedste måde, er det vigtigt, at man sætter tid af til det. Der skal være plads til samtalen og den fælles undren, som alle børn vist elsker, at vi voksne har tid til. Derfor har jeg haft stor glæde af at glemme kaffen, sofaen og fjernsynet, eller hvad jeg ellers skal lave efter putningen og være fuldstændigt til stede. Det er ofte her, jeg får det bedste indblik i, hvad mine børn går og spekulerer på. Det er stjernestunder. Og det kan selv ikke den bedste kop kaffe hamle op med. Vi vælger ofte bøger, hvor der ikke er så meget tekst i. For så er der tid og rum for fantasien, den gode samtale og ikke mindst det hav af spørgsmål, som et lille barn kan have på hjertet.

Hvis du mangler en god idé til en godnathistorie, er du altid velkommen til at skrive en kommentar herinde. Jeg har altid mange ideer til billedbøger. Også billedbøger med relevante emner i forhold til barnets udvikling, liv og verden. Og husk, at du ikke behøver at købe dig fattig i børnebøger (kun hvis du ikke kan lade være). Børnebibliotekerne landet over bugner med gode bøger. Mange af dem kan ikke købes længere i bogbutikkerne, men de er stadig lige fantastiske.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *